HomeÉtelek Spárga baconnel

Spárga baconnel

Posted in : Ételek on by : Csaba és Olgi Címkék: , , ,

Hozzávalók (2 személyre):
• mérettől (vastagságtól) függően 15-25 drb spárga
• 4-5 drb szendvics sajt (lapsajt)
• 6 drb/csík bacon
• kevés olívaolaj
• kevés szárított petrezselyemzöld
•  és citromsó (vagy citromlé) ízlés szerint
´

Nem voltunk túl nagy spárgarajongók, amíg nem kóstoltunk egyszer egy “megfelelőt”. Azóta viszont – legalábbis az alábbi recepttel készítve – klubtagok lettünk mi is.
Az alábbi egy gyorsan elkészíthető, kevés hozzávalót igénylő recept, pont az ízlésünknek megfelelő végtermékkel. Ajánljuk :)

Nézzük akkor fázisonkként:

Tisztítás
A spárgát megtisztítjuk. Alaposan megmossuk, a végét levágjuk, illetve ha kell, az elálló részeket is eltávolítjuk a szárról. A zsengébb, fiatalabb spárgákat nem kell feltétlenül meghámozni, elég csak az alsó felének fásabb részét.

Párolás
Érezhetően, de nem túl sós, citromlével ízesített vízben párolunk (a citromlé segít abban is, hogy a zöld spárga megtartsa színét): a vizet felmelegítjük, majd amikor már lobog, beledobjuk a spárgákat és 5-10 perc alatt puhára főzzük.
A párolási időtartam függ amúgy a szálak vastagságától is – ugyanakkor a zöldet általában kevesebbet kell 4-5 perccel párolni, mint a fehéret.
Ha megoldható, ajánlatos csokorba kötve, álló helyzetben beállítani a forrásban lévő vízbe úgy, hogy a csúcsát ne érje a víz. A rügyek nagyon zsengék, akkor a legízletesebbek, ha a gőzben párolódnak.

Sütés
A spárgákat kettesével-hármasával, akár négyesével (vastagságától függően) 1-1 szelet baconbe tekerjük, majd tepsibe helyezzük őket és mindegyikre sajtot rakunk (reszeljük, ha nem lapsajtunk van).
Kevés olívaolajat locsolunk rá, morzsolt száraz petrezselyemzölddel fűszerezzük, majd mehet a 180 C fokra előmelegített sütőbe. Kb. 20-25 percet pirítjuk.

Tálalhatjuk natúron, vagy natúr petrezselymes krumplival – esetleg sajtmártással…

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük