HomeLexikonEreszték

Ereszték

Az eresztékkészítés (habarás), jellemzően levesekbe, a sűrítési eljárás egyik módja.

A receptnek megfelelő mennyiségű lisztféleséget egy edénybe tesszük, majd hozzáadjuk az adott mennyiségű hideg folyadékot (tej, tejföl, tejszín, húsleveslé, víz stb.), majd az egészet simára keverjük. A hideg folyadék mellett gyakori, hogy tojássárgáját is adnak hozzá, azzal keverik ki.
Végük hozzáadunk 1-2 merőkanál főzőlevet, azzal is elkeverjük, majd a tűzről levett ételhez csorgatjuk folyamatos kavarás mellett. Az így elkészült ételt a tűzre visszatéve meglobbantjuk.

Konkrét példa eresztékre: 2 evőkanál finomliszthez az egy tojássárgáját és 1.5 deciliter hideg tejet lassanként adagolva, az egészet simára keverjük. A tűzről félrevett levesből egy merőkanálnyi forró levet (ezt is lassan adagolva hozzá) adunk hozzá, azzal is simára keverve. A leves folyamatos kavarása mellett az egészet belecsorgatjuk a levesbe, majd a tűzre visszatéve a levest további 2-3 percig főzzük.

Előfordulhat, hogy az eresztékünk csomós lesz – ebben az esetben szűrőn keresztül öntjük az ételbe (a szűrőben a csomókat szétnyomkodjuk).

 

Ereszték