HomeÉtelek Töltött paprika

Töltött paprika

Posted in : Ételek on by : Csaba és Olgi Címkék: , , ,

Töltött paprika, 2016Hozzávalók:
• 50 dkg őrölt disznóhús
• 10 dkg rizs
• 7-8 drb közepes (inkább kisebb) zöldpaprika
• 2 drb sárgarépa
• 2 cikk fokhagyma
• 2 ek finomliszt
• 1 drb fehér hagyma
• 1 liter paradicsomlé (akár sűrített, utólag megfelelően hígított is)
• zeller lapi
, bors

A töltött paprika egy olyan egytálétel, mely ízében, állagában, néha összetevőiben, szinte családonként különbözik. Álljon itt a számunkra kedves/kedvenc verzió:

Előkészítjük a hozzávalókat. A paprikákat alaposan megmossuk, a magházukat kivesszük. A sárgarépákat megpucoljuk, vékony karikákta vágjuk. A hagyma és fokhagyma héját leszedjük, felvágjuk minél apróbbra.

A hagymát és fokhagymát kevés olajban üvegesre pirítjuk, majd a rizzsel és ízlés szerint adagolt sóval/borssal az őrölt húshoz adjuk, az egészet jól összekeverve, összegyúrva. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a paprikákat – nem kell túl erősen tömni, hiszen számíthatunk arra, hogy a rizs majd degedni fog. Ha töltés után marad a töltelékből, vizes kézzel kis gombócokat formálunk belőlük (hogy biztosan maradjon ;), mi általában 60-65dkg őrölt húst használunk).

A paprikákat (és ha van, a gombócokat) belerakjuk egy megfelelő méretű edénybe (az optimális, ha egymás mellett elférnek a paprikák), majd annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Tetszés szerint víz helyett használhatunk alaplét is, ennek hiányában esetleg vegetával vagy 1-2 leveskockával is bolondíthatjuk az ételt.

Továbbá beletesszük a nem túl apróra vágott zeller lapit (ne fukarkodjunk vele), illetve a felkarikázott sárgarépát. Végezetül hozzáöntjük a paradicsomlevet és lassú tűzön főni tesszük. Addig főzzük, amíg a rizs az újjunk között könnyedén szétnyomható – addigra a hús is elkészül.

A lisztből rántást keszítünk, amelyet – ügyelve, hogy nehogy megcsomósodjon (használhatunk szűrőt is) – óvatosan, folyamatos kevergetés mellett a leveshez adagoljuk. Pár percig összefőzzük és ezzel el is készültünk. Ízlés szerint sóval, illetve esetleg 1-2 evőkanál cukorral ízesítjük.

Töltött paprika, 2016Töltött paprika, 2016Töltött paprika, 2016

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük