HomeÉtelek Szilvás gombóc

Szilvás gombóc

Posted in : Ételek on by : Csaba és Olgi Címkék: , ,

Hozzávalók:Szilvás gombóc, 2016
• 8 drb közepes méretű krumpli (kb. 80 dkg)
• 30 dkg liszt (+5 dkg forgatáshoz)
• 15 drb szilva
• 10 dkg prézli (zsemlemorzsa)
• 1 tojás
• 3 + 3 ek napraforgóolaj
• cukor, fahéj
• tejföl

Régebben a vidéki – és nem csak – szegény ember eledelének számított: szilva volt, krumpli volt (esetleg felhasználták az ebédről megmaradt pürét, vagy elvettek az állatoknak főni tett krumpliból), egy kevés liszt, száraz kenyér a prézlinek akadt, a többi pedig mellőzhető volt. És a gyerekek imádták. Mint most is :).

Nézzük, hogyan készül nálunk:

A krumplit héjában főni tesszük. Amikor megfőtt, hagyjuk majdnem kihűlni, meghántjuk, majd apróbb lyukú reszelőn az egészet lereszeljük.

A szilvákat kimagozzuk (a legjobbak a magvaváló fajták). Ha nagyok, félbe vágjuk – ha közepesek vagy kisebbek, egyben kerülnek majd a gombócba. Kevés cukorral, fahéjjal megszórjuk.

A prézlit egy lábasban, folyamatos, lassú kevergetés közben (ellenkező esetben haram megég), 3 evőkanál olajon átpirítjuk.

Egy nagyobb lábasban, esetleg fazékban enyhén, de jól érezhetően sózott vizet készítünk elő melegedni.

A krumplihoz hozzáadjuk a tojást, a 3 evőkanálnyi olajat, illetve a lisztet, majd finoman összegyúrjuk.

A gombóckialakítás technikája: alapvetően kétféle megoldásból is választhatunk. Az egyik, amikor a tésztának felét kb. kisújnyi vastagságúra kinyújtjuk, majd kb. 10×10 centiméteres darabokra szeleteljük; a szeletekbe egyenként beletesszük a szilvát, majd belecsomagoljuk (ügyelve, hogy a szilva sehol se lógjon ki belőle). A másik, általunk gyakrabban használt módszer, hogy a tésztából egyenként kiszakítgatunk annyit, amennyit egy kb. 1-2cm falvastagságú gombóchoz elegendőnek találunk, majd tenyérben kinyújtva, a szilvát beletéve, csomagolunk. És ügyelünk, a szilva ne látszódjon ki belőle, ne nyíljon szét.

A gombócokat lisztbe forgatjuk, majd a forrásban levő vízzel tele lábasba tesszük. Mivel elsőre leszállnak a víz aljára, egyszerre annyit tegyünk csak, hogy egymás mellett elférjenek. Főzés közben néha megmozgatjuk valamivel finoman a gombócokat, hogy nehogy odaragadjanak/süljenek az edény aljához. Addig főzzük, amíg feljönnek a víz felszínére, illetve ez után még 3-4 percet.

Az elkészült gombócokat kiszedjük, az előkészített prézliben megforgatjuk.

A gombócokat felszeletelve, tejföllel, cukrozva fogyasztjuk.

A fenti hozzávalókkal kb. 14-15 darab gombóc készül.

Szilvás gombóc, 2016Szilvás gombóc, 2016Szilvás gombóc, 2016

Szilvás gombóc, 2016Szilvás gombóc, 2016Szilvás gombóc, 2016

Szilvás gombóc, 2016Szilvás gombóc, 2016

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük