HomeÉtelek Töltött káposzta

Töltött káposzta

Posted in : Ételek on by : Csaba és Olgi Címkék: ,

Hozzávalók (18-20 töltelékhez):
• 2 fej savanyú káposzta (kb. 1.2-1.5 kg/drb)
• 1 kg őrölt disznóhús
• 1 drb közepes füstölt disznócsülök
• 10 dkg rizs
• 10 dkg szalonna
• 1 fej fehérhagyma (nagy, vagy 2 közepes)
• 2 cikk fokhagyma
• 1 kiskanál csombor
• 1.5 dkg
bors ízlés szerint (min. 1 kiskanál)
• 20 dkg húsos hasszalonna (opcionális)

Mindenekelőtt:

Készítik paradicsomlével, kis vagy nagy töltelékekkel, tojással vagy az nélkül, kukoricadarával vagy rizzsel, káposztalapival vagy szőlőlapival … a lényeg, hogy bármilyen változatban rendkívül finom.

Ugyanakkor sokan ajánlják, mint csodatévő eszközt, az agyagedényt. Talán tényleg van valami plusz az abban főzött káposztában: ha nem is feltétlenül ízben, a szívünkben mindenképpen (hogyan is lehetne másként egy olyan világban, ahol a rozsda önmagában értékké, divattá, illetve minőséget fokozóvá vált). Akinek viszont nincs agyagedénye, az se keseredjen el, mert egy megfelelően elkészített töltött káposzta hétköznapi fazékban is élmény lesz …

És végül. Egyes “nagytestvéreknek” odaátról, akiknek hazánkban – függetlenül attól, hogy székelyföldön, esetleg más tájakon – kirándulva az a meggyőződésük alakul ki, miszerint “románoknál” kóstolván  egy őshonos román ételhez volt szerencséjük: ez egy török eredetű étel, amely az egész balkánon, de akár kelet- és középeurópában is igen közkedvelt ;).

De nézzük a lényeget:

A hagymát megpucoljuk, minél apróbbra vágjuk, majd üvegesre dinszteljük. A rizset átmossuk. A szalonnát is, a fokhagymát is felaprítjuk – minél apróbb darabokra vágjuk.

Az őrölt húshoz adjuk a dinsztelt hagymát, rizset, szalonnát, fokhagymát és a fűszereket (csombort, sót, borsot – ezek mennyisége alakítható ízlés szerint), illetve fél deciliter meleg vizet – az egészet jól összegyúrjuk, szem előtt tartva, hogy nem feltétlenül a pépesítés a cél.

A káposztáról leszedjük a lapikat, kb. 20-22 darabot: a levelek erős torzsarészét kimetsszük, illetve amennyiben nagyon vastag a levél ere, azt késsel elvékonyítjuk. További 4-5 lapit leveszünk, ez a fazék aljába kerül.
A maradék káposztából “vágottat” készítünk – vékonyan vágva felaprítjuk, majd, ha túl sós vagy savanyú, meleg vízzel átmossuk, kicsavarjuk. Pár marékkal a fazék aljába szétterítünk belőle, a többit majd a töltelékek közé, illetve végül a tetejére osztjuk el.

A fazék aljára – a lapira, illetve a vágottra – kerülnek szépen elhelyezve a töltelékek: a fazékba középre kerül a csülök, felállítva, körülötte a töltelékek.
A töltelékek kialakítása: a lapiba annyi húst helyezünk, amekkora tölteléket szeretnénk készíteni (nekünk, mint említettem, a massza kb. 18-20 töltelékhez szokott elegendő lenni). Az alábbi képeken látható módon a lapit felcsavarjuk, a két végét az ujjunkkal finoman benyomkodjuk.

Amennyiben hasszalonnát is szeretnénk belefőzni, azt vékony szeletekre vágjuk, és körben, illetve a töltelékek közé helyezzük. Mérlegelni kell azonban a mennyiséget tekintve, mivel minél többet főzünk bele, az egész töltelékes káposzta annál zsírosabb állagú lesz.

Ezek után a megrakott fazakat feltöltjük meleg vízzel – annyi vizet engedjünk rá, amennyi már látszik a tetején, de még nem lepi el. A fazakat lefedjük.

Minél kisebb lángon (hogy ne égjen oda), 2.5-3 órát főzzük, szinte csak pároljuk. Ha a víz elfőne, meleg vízzel pótoljuk. Lehetőleg nem kavargatjuk, hogy a töltelékek egyben maradjanak.

Tejföllel, friss kenyérrel fogyasztjuk.

Megjegyzés:
Ha nincs savanyú káposztánk, friss is megfelel – ekkor azonban a leszedett leveleket töltés előtt leforrázzuk, hogy megpuhuljon, illetve a vízbe, amellyel főzés előtt a fazakat feltöltjük, kevés citromsót keverünk.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük