HomeSütemények Mákos bejgli

Mákos bejgli

Posted in : Sütemények on by : Csaba és Olgi Címkék: , ,

Hozzávalók:
• 50 dkg mák (őröletlen)
• 50 dkg liszt
• 25 dkg cukor
• 20 dkg margarin
• 4,5 dl tej
• 2 drb tojás
• élesztő (mi 7 gr-os száraz élesztőt használunk)
• só (1 csipetnyi)

Elöljáróban mindjárt annyit, hogy amennyiben nem mind mákos, hanem részben diós, esetleg kókuszos bejglit szeretnénk, a mák mennyiségét a kívánt arányban csökkentsük, illetve a töltelékeket az arányosan hozzáadott egyéb hozzávalókkal külön-külön készítsük el…

A töltelék előkészítése:
A mákot frissen leőröljük (maga a mák is legyen minél frissebb), majd hozzáadunk 20 dkg cukrot és 2,5 dl tejet, és az egészet jól összekeverjük.

Egy tálba beletesszük a lisztet. Egy kisebb edényben meglangyosítunk 2 dl tejet, elkeverünk benne 1 kiskanál cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. Az élesztőt a tejjel hozzáöntjük a liszthez, illetve hozzáadjuk a két tojást (fehérjét és sárgáját is), az 5 dkg cukrot, a csipet sót és a megolvasztott 15 dkg margarint.
Az egészet jól összedolgozzuk, hogy lágy, kéztől váló tésztát kapjunk. A tésztás tálat letakarjuk egy asztalkendővel, majd félretesszük meleg helyre kelni 30 percet.

Amíg a tészta kel, az 5 dkg margarin megolvasztjuk.

Ha a tészta megkelt, kétfele választjuk, két rud készítése céljából. A feleket egyenként kinyújtjuk (értelemszerűen előbb az egyikkel kezdünk dolgozni, majd ha az kész van, jöhet a másik fél), kb. 30 cm széles és 30-40 cm magas, 4-5 mm vastag lapokra. A lapon először az olvasztott margarin felét egyenletesen elkenjük, majd ugyanígy teszünk a mákkal. A tésztát szorosan felcsavarjuk.

A tepsibe tett rudak tetejét tejjel megkenjük, és megszórjuk cukorral. Ezt gyakran, sok helyen tojássárgájával szokták, amivel szebb lesz a végeredmény, viszont nem finomabb.

Légkeveréses sütőben, 180 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük.

[A süti formája nemcsak rúd lehet – ha szélesebbre nyújtjuk (például nem választjuk ketté kelés után a mennyiséget), akár “adventi koszorút” is formázhatunk belőle.
Ugyanakkor ha vékonyabb tésztával szeretjük a bejglit, a tészta kinyújtásakor 1-2 mm-el nyújthatjuk vékonyabbra is – és nem kell megijedni, ha sütés közben elreped a bejgli, ez maximum csak a szépségének árt: a legfinomabb bejglik, amelyeket kóstoltunk, sütés közben majdnem mind megrepedtek.
Variációkra példák a lenti képeken …]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük