HomeMiről szól a cserebogár?

Miről szól a cserebogár?

Látogatói statisztika

Szándékunk szerint jelen digitális szakácskönyv elsősorban saját célra készült – természetesen szerkesztéskor azért figyelembe véve a nyilvánosságot.

Az oldal elindítását az első recept közzétételétől számítjuk, ez a dátum pedig 2015.07.05.

Ettől a dátumtól kezdve 6252 egyedi látogatót regisztrátunk, az elmúlt 366 napban 5532-t, az elmúlt egy hónapban pedig 1117-et.

Ha az előbbi időszakokra számítjuk a napi egyedi látogatók számát, akkor elindulás óta átlag napi 11 látogató, elmúlt 366 napban napi 15 látogató, az elmúlt egy hónapban pedig átlag napi 37 egyedi látogatót regisztráltunk.

Egy szubjektíven helyes érdeklődési/találati sorrend alapján (melynek a felállításához használt képlet figyelembe veszi a látogathatási időszakot is) a “legsikeresebb” 10 receptünk:

  1. Sült báránycomb
  2. Karácsonyfa süti
  3. Meggyes pite
  4. Sült pulykacomb
  5. Diós kifli
  6. Marhanyelv vadason
  7. Darázsfészek
  8. Kentucky csirke
  9. Zúzapörkölt
  10. Lucskos káposzta

Csaba és Olgi, 2017.01.29. 13:05

… akkor mutat igazi barátságot az ember a vendégei iránt, ha a tiszteletükre megterített asztal a nemes igénytelenséggel tündöklik, mert ahogy az ókori bölcs mondja, az ember azért eszik, hogy éljen, s nem azért él, hogy egyék.

Molière

Csak úgy őrizheted meg az egészségedet, ha azt eszed, amit nem kívánsz, azt iszod, amit nem szeretsz, és azt teszed, amit nem akarsz.

Mark Twain

Múltunk: romlott étel.
Jövőnk: dilettáns recept.
Koccintson a Séffel
az, ki jót épp most ehet!

Fodor Ákos

A szent tehenekből lesz a legjobb hamburger.

Mark Twain

A főzés nagyon közel áll a festészethez. Amikor az ember elkészít egy ételt, hozzáad egy kis ezt, egy kis azt… mintha festékeket keverne.

Salvador Dali

(Reszketegességről és a’ kéz, láb, nyelv, ‘s egyéb tag Eleséséről) Ha valamelly tag reszketése öreg korban esik, többire hóltig úgy marad, és vagy Gutta-ütésnek, vagy legalább valamelly tag elesésének elöl-járó postája.

Ha valamelly elesett tag egyszer ‘s mind száradni is kezd, semmi reménség nintsen annak gyógyúlása felöl.

(…) Igen jól segíti a’ Kö-olajis az erőtlen tagokat, ha véle gyakorta dörgölik. Ez haszonra való a’ Rókának, vad-Matskának, Borznak, Medvének hájja; mivel ezek mind melegitő, mind pedig eröt adó kövérségek. Jó a’ Laurus olajis. A’ mellyiket ezek közzül kaphatni, mindjárt élhetni véle, jó meleg házban meleg ruhával mindenkor a’ kenés előtt megdörgölvén a’ tagokat.

Jó legközelebb a’ házi Rétze firjais mind a’ reszketésben, mind pedig ugyan a’ tag Elesésbenis. Mellynek nagyobb eröt illyen formán adhatsz: A’ jó kövér Rétzét megmellyesztvén, vesd-ki a’ bélit, a’ béli helyét töltsdmeg aprón öszve-vagdaltt ‘Sállyával, Majoránával és Szurok-fűvel, (mellyet Szú fűnek és fekete-Gyopárnakis hínak,) vard-bé, hogy a’ fűvek ki ne hullyanak, vond nyársra, és szép lassan süssed, minden letsepegö sirját egy edénybe szedvén; ahoz megannyi jó erős Etzetet tölts, forrald-fel mind együtt, ‘s azzal az Etzetes sirral jó tűz előtt kenegessed a’ reszkető, vagy ugyan eleset tagokatis mindennap kétszer, háromszor.

Reszketés

A Teremtő, evésre kényszerítve az embert, hogy élhessen, az étvággyal kéri fel erre, és a gyönyörrel jutalmazza.

Anthelme Brillat-Savarin

Hogy a’ hévség alá-felé szivódgyék, mosni kell gyakorta a’ fejét fájlaló embernek lábait, illyen láb-vizzel: fejér-Mákot, fejér-Fűz leveleit és Salátát, főzzenek-meg Vizben, ‘s azzal mossák. Télben, jó a’ Fűzfa és Káposzta torsa hamvából tsináltt párlugban is mosni. Vagy gyenge fűz-ágakat rontsanak-meg, főzzenek láb-vizet véle.

A’ mosás után, reszelly fekete-Retket, Sóval Etzettel gyúrd öszve, ‘s kösd-bé a’ talpait véle.

Mikor annak ideje, ezis jó: A’ szőlő gyenge fáját megtörvén, levét kifatsarván, azzal Árpa lisztből gyúrjanak lágy pogátsát, ‘s kössék a’ fájdalmas részre.

Ha nehéz a’ fő a’ fájás miá, mintha valami terhet hordozna benne, akkor nem kell hivesiteni, hanem melegíteni inkább: mert az nagyobbára a’ hideg phlegmás nedvességektől vagyon. Hasonlóképen ha a’ szél járja és feszíti.

Jó itt: Gyanta olajjal orra allyát, vak-szemeit, és feje lágyát gyakorta kenni. Jó a’ Spikinárdis. Ismét: Gyanta porral gyakran a fejét füstölni.

Fő-fájás 2.

Az ízlésem a lehető legegyszerűbb. Mindenből beérem a legjobbal.

Oscar Wilde